Wat is nu eigenlijk een BKR registratie en kan ik met een negatieve BKR registratie geld lenen?

Over het BKR:

Kort gezegd is het in principe is de taak van het BKR om te voorkomen dat je als particulier in financieel opzicht teveel hooi op je vork neemt.

Om te beoordelen of je genoeg kredietwaardig bent (dus in staat om aan je betalingsverplichtingen te voldoen), wordt bij het aanvragen van een nieuwe lening door je financiële instelling aan het BKR gevraagd naar je betalingshistorie. Het BKR beslist dus niet zelf of u in aanmerking komt voor de nieuwe lening, het BKR geeft alleen door aan uw financiële instelling hoe uw betalingshistorie is. De uiteindelijke beslissing of u in aanmerking komt voor de nieuwe lening ligt dus bij uw financiële instelling!

bkr
Wat registreert het BKR wel:

Het Bureau Krediet Registratie registreert in het algemeen alle particuliere lening-overeenkomsten wanneer deze een looptijd langer dan 3 maanden heeft en wanneer het geleende bedrag tussen de 500 euro en 175.000 euro is. Ook registreert het BKR de kredietlimiet op uw betaalrekening, uw creditcard-limiet en zaken zoals kopen op afbetaling, waarbij je kunt denken aan actie als “koop nu en betaal later”.

Wat registreer het BKR niet:

Zaken die niet bekend zijn bij het BKR zijn bijvoorbeeld:
Een hypotheek, deze wordt pas geregistreerd als u een betalingsachterstand van 120 dagen heeft. Eveneens zijn ook je inkomen, woonlasten en gezinssituaties niet bekend bij het BKR. Ook je gsm-registratie van KPN, Telfort, T-Mobile en Vodafone is per 1 januari 2011 niet langer geregistreerd.

Welke coderingen hanteert het BKR:

Indien u geen betalingsachterstanden op uw krediet overeenkomst hebt hebt u geen codering.
Code A: Achterstand. Deze codering staat voor een betalingsachterstand.
Code H: Herstel. Deze codering volgt als u na een betalingsachterstand een herstel regeling hebt getroffen met uw kredietverstrekker.

Belangrijk om te weten is dus dat niet alleen particulieren met een betalingsachterstand staan geregistreerd bij het BKR. Iedereen die een krediet overeenkomst heeft (zoals eerder in dit artikel vermeld) heeft dus een BKR registratie. Het kan ook voorkomen dat u het niet eens bent met uw negatieve BKR registratie. In dat geval kunt u de krediet verlener die uw betalingsachterstand heeft gemeld bij het BKR vragen om deze gegevens weer aan te laten passen.

Kan ik geld lenen met een negatieve BKR registratie?

Ja ook met een negatieve BKR registratie kunt u geld lenen. Reden daarvoor is dat de uiteindelijk beslissing over uw nieuwe lening bij uw financiële instelling ligt en niet bij het BKR. Het BKR informeert alleen maar. Daarnaast is er natuurlijk nog de mogelijkheid om particulier geld te lenen.

Snel Geld lenen