Particulier Geld Lenen

Bij particulier geld lenen ontvang je een geldbedrag van een particulier persoon, dus niet via een bank. Je moet deze lening binnen de overeengekomen termijn terugbetalen inclusief de vooraf bepaalde rente. Je kunt een particuliere lening afsluiten bij een vriend of familielid maar dat is niet altijd mogelijk of wenselijk. Er zijn verschillende diensten op internet die optreden als intermediair tussen lener en verstrekker. Het betreft kleinere bedragen tussen € 100,- en € 500,- met een looptijd van 30 dagen. Particulier lenen wordt ook wel onderhands lenen genoemd. Er is geen bank bij betrokken.

De nadelen van particulier lenen zijn de kleinere bedragen dat je kunt lenen, de hogere rente die je betaald en een strengere selectie. Daarom is het doorgaans makkelijker en sneller om een minilening aan te vragen.

Voorwaarden bij Particuliere Geld Lenen.

Particulier geld lenen via een intermediair heeft als voordeel dat beide partijen precies weten aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. De tussenpersoon is niet de beheerder van het geldbedrag, de afhandeling gaat direct tussen de verstrekker en lener. Bij het afsluiten van een particuliere lening moet je de volgende documenten overleggen:

  • Kopie van een geldig legitimatiebewijs
  • Kopie van een elektronisch rekeningafschrift
  • Bewijs van inkomen met betaling woonlasten, zorgverzekering en energie van de laatste 45 dagen
  • Een kopie van de bankpas
  • Een kopie van inkomensbewijs zoals een salarisspecificatie, deze mag niet ouder dan één maand zijn

Bij twijfel aan jouw kredietwaardigheid is het mogelijk dat particulier lenen afgewezen wordt, of je voor een lager geldbedrag in aanmerking komt. In de volgende situaties is particulier geld lenen per definitie niet mogelijk:

  • Werk voor uitzendbureau in fase A
  • Student MBO – HBO – WO
  • Zelfstandige Ondernemers
  • Uitkeringsgerechtigden ZW, WAO, WIA, WW, Wajong en WWB
  • Een netto inkomen lager dan € 1200,-

Als je tot één van deze groepen behoort wordt een aanvraag automatisch afgewezen. Bij twijfel kun je het beste eerst navraag doen bij de tussenpersoon.

Met wie kan ik contact opnemen?

Bij particulier geld lenen via een tussenpersoon of dienst is de eerste lijn van contact altijd de betreffende organisatie. Veel diensten werken uitsluitend via internet. Controleer altijd of er voldoende mogelijkheden zijn om in contact te treden. Denk hierbij een een reactieformulier, een e-mail adres en een telefonische helpdesk. Op de website van de tussen persoon kun je vaak een informatiepagina vinden waarin alle voorwaarden worden uitgelegd.

Bij deze manier van particulier geld lenen heb je in principe geen contact of overleg met de particuliere geldverstrekker. Dat maakt het afsluiten van een particuliere lening minder persoonlijk dan een lening met een kennis of familielid. Je hoeft geen verantwoording af te leggen over het geleende bedrag. Je leent een bedrag en betaalt deze terug, niet meer en niet minder.

Hoe snel kan ik beschikken over het geld?

Bij particulier geld lenen kun je vaak al dezelfde dag over het geldbedrag beschikken. De snelheid hangt af van de evaluatie en goedkeuring van jouw informatie. Als je alle benodigde informatie duidelijk en volledig doorstuurt kan dit proces snel verlopen. Als de particuliere verstrekker een bericht ontvangt van goedkeuring zal deze p.o. het geleende bedrag overmaken op jouw rekening.

Wanneer en hoe betaal ik een particuliere lening terug?

Je moet een particuliere lening binnen een periode van 30 dagen terugbetalen. Je moet dan het geleende bedrag voldoen inclusief de vooraf bepaalde rente. Je mag ook eerder de lening retour storten, dit heeft geen invloed op het bedrag. Wanneer je het bedrag te laat overboekt is het mogelijk dat je extra kosten moet betalen zoals aanmaningskosten of incasso kosten. Wanneer je het bedrag ontvangt zul je ook de informatie krijgen voor de terugbetaling. Bij particulier lenen is er geen sprake van een vast rekeningnummer omdat het een één-op-één transactie betreft. Let altijd goed op de uiterste betaaldatum en zorg dat het geld ook daadwerkelijk op die datum weer is overgeschreven.

Voor wie is lenen van een particulier geschikt?

Als je snel om enkele honderden euro’s verlegen zit kun je een beroep doen op een particuliere lening. Het betreft een eenmalig geldbedrag met een van tevoren bepaalde looptijd en rentevergoeding. Je moet er zeker van zijn voor het aflopen van de betaaltermijn over het geleende bedrag inclusief rente te beschikken. Het is niet mogelijk een lening af te sluiten om een eerdere lening terug te betalen. Het is wel mogelijk na afronding van één particuliere lening een nieuwe particuliere lening af te sluiten.

Conclusie.

Als je snel een kleiner geldbedrag nodig hebt kan een particuliere lening eenvoudiger, sneller en goedkoper zijn dan een lening via de bank. Geld lenen van een particulier persoon is een eenmalige transactie en daarmee anders dan een lening op afbetaling of een doorlopende lening. De kosten zijn hiermee duidelijk en transparant. Zorg er wel voor dat je binnen de termijn van 30 dagen de lening weer kunt terugbetalen inclusief de verschuldigde rente om aanvullende kosten te vermijden.

Heb je een uitkering maar wil je toch geld lenen, dan zal het je niet verbazen dat de mogelijkheden voor snel geld te lenen wat beperkter zijn. Natuurlijk is het heel makkelijk om geld te lenen wanneer je een goed...
Read More →
Wat is nu eigenlijk een BKR registratie en kan ik met een negatieve BKR registratie geld lenen? Over het BKR: Kort gezegd is het in principe is de taak van het BKR om te voorkomen dat je als particulier in...
Read More →